Ştiri

ZONA ECONOMICĂ LIBERĂ „BĂLȚI” – LIDER LA TOȚI INDICATORII

Zona Economică Liberă „Bălți” s-a remarcat prin noi rezultate obținute pe parcursul anului 2019, astfel menținându-și poziția de lider la toți indicatorii printre zonele economice libere  din țară, se arată într-un raport publicat recent de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).

La 31 decembrie 2019 în ZEL „Bălți” activau 70 de rezidenți, cu nouă mai mult comparativ cu anul precedent. Numărul angajaților, s-a majorat cu 10% și cifrează 11412 persoane. Din numărul total al angajaților zonelor economice libere de la noi – 18180 persoane, cea mai mare pondere o deține „Bălţi” – 62,8%. În același timp, valoarea salariului mediu în ZEL „Bălți, a constituit 9100 lei. Având o creștere de 6% față de anul precedent.

Sursa: MEI

 

Valoarea investițiilor realizate în anul 2019 de către rezidenții ZEL „Bălți”, a fost de 22,7 mln. USD și 207.8 mln. USD de la începutul activității sale (în creștere cu cca 12% față de anul 2018). Aceasta reprezintă 48% din totalul investițiilor realizate în cadrul zonelor economice libere de la noi – 432,7 mln. USD.

Sursa: MEI

 

Venitul din vânzările producției industriale a rezidenților ZEL „Bălți” în anul 2019 a constituit 7,8 mlrd. lei, ceea ce reprezintă 71,1% din volumul total al veniturilor din vânzări cumulativ pe toate zonele economice libere din Moldova – 10,97 mlrd. Lei.

Sursa: MEI

 

Valoarea impozitelor, taxelor şi altor plăţi obligatorii calculate (impozit pe venit, TVA, contribuții de asigurări sociale, prime de asigurare medicale obligatorii, etc.) în anul 2019 a constituit cca 413 mln. lei, cu 49 mln. lei mai mult față de anul precedent. Din valoarea totală a acestor plăţi provenite din cele șapte zone economice libere – 607,3 mil. lei, ponderea cea mai mare revine rezidenților ZEL „Bălți” și constituie 68,0%.

Sursa: MEI

Anul 2019 a fost marcat prin deschiderea unei fabrici noi. Compania Germană „Draexlmaier” a construit o nouă fabrică în mun. Cahul cu o suprafață de 22000m², fiind a patra la număr în Moldova. Aici au fost create 1600 locuri noi de muncă.

Fabrica #4 a Companiei Germane „Draexlmaier”, mun. Cahul, foto: ZEL „Bălți”

Majoritatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova au fost create în perioada anilor ’90. ZEL „Bălți” fiind ultima creată acum zece ani, a reușit să se remarce ca un real promotor al dezvoltării industriale a țării, dar și a economiei naționale în ansamblu. Impactul activității sale, a schimbat percepția cu privire la zonele economice libere autohtone, devenind un exemplu elocvent și demn de urmat.

Vezi Raportul MEI privind activitatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova pentru anul 2019