Ştiri

„Medal Glass” SRL, fiică a grupului german Medal Holding GmbH a devenit rezident al ZEL „Bălți”

La data de 26 decembrie curent, compania ,,Medal Glass” SRL, fiică a grupului german Medal Holding GmbH a devenit rezident al Zonei Economice Libere ,,Bălți”.

Conform planului de afaceri prezentat, ,,Medal Glass” SRL va lansa în Republica Moldova unul dintre cele mai ambițioase proiecte investiționale în construcția și utilarea unei fabrici pentru producerea și prelucrarea sticlei plate folosind tehnologia HORN® Corporation.

Valoarea investițiilor în viitoarea fabrică pentru producerea foliilor din sticlă se estimează la 160 milioane Euro iar capacitatea potențială de producție urmează a fi de circa 600 de tone de produs finit pe zi.

Pe lângă creșterea considerabilă a potențialul de export al țării și atenuarea problemelor social-economice prin crearea la prima etapă a cel puțin 450 locuri noi de muncă directe, acest proiect va declanșa un efect sinergic asupra dezvoltării industriilor conexe prin conectarea a încă cel puțin 8 furnizori și crearea a 2500 locuri de muncă indirecte.

Pe această cale ZEL ,,Bălți” aduce sincere mulțumiri domnului Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Almat Aidarbekov, fără suportul căruia atragerea acestui investitor nu ar fi fost posibilă.

Medal Holding GmbH are o experiență vastă în proiectarea, construirea și gestionarea fabricilor mari pentru producerea diverselor produse din sticlă.

Cel mai recent proiect realizat cu succes este unul dintre cele mai mari din Asia Centrală, în regiunea Kyzylorda din Kazahstan, numit uzina Orda Glass. Proiectul EPCM a fost finalizat în 2022 și a început să producă 600 de tone de sticlă pe zi.

Grupul Medal (fostul Kurt Wiegand Gruppe) are o istorie de peste 50 de ani. Fondatorul Grupului, Dr. Kurt Wiegand, a înființat firma de familie Kurt Wiegand GmbH în 1971. În decurs de 3 decenii, firma a devenit un jucător serios pe piața imobiliară din Frankfurt pe Main și din întregul land german Hesse.

Istoria firmei include sute de proiecte de succes în domeniul dezvoltării, construcției și managementului imobiliar. Un domeniu separat al grupului este cel al afacerilor hoteliere. Printre proiectele majore se numără lansarea și gestionarea a zeci de hoteluri de la Sheraton, Hilton, Marriott, Intercontinental, B&B, NH și multe altele.