Ştiri

Credite preferențiale de peste 100 mln $ – o soluţie optimă pentru accelerarea industriei

 „Sectorul industrial este unul prioritar pentru economia Republicii Moldova, de aceea este important să identificăm surse de finanțare pentru a susține proiectele de dezvoltare în acest domeniu.” Declarația aparține viceministrului Economiei, Tudor Copaci.

Potrivit lui, în acest sens sunt necesare investiții pentru dezvoltarea infrastructurii Parcurilor Industriale, Zonelor Economice Libere, pentru a atrage investitori. Acordarea creditelor preferențiale pentru investițiile în industrie este o soluţie optimă ce va accelera acest sector”, a declarat viceministrul Economiei, Tudor Copaci, în cadrul unei şedințe de lucru ce a avut loc la ministerul Economiei.

Totodată, Tudor Copaci a menționat că aceste credite ar trebui să fie acordate în sumă de peste 100 mln de dolari SUA, pe un termen de 10-20 ani ,cu o rată anuală a dobânzii de până la 1-2% anual.

În cadrul aceluiași eveniment, președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, Marin Ciobanu, a menționat faptul că tehnologiile și capacitățile tehnice sunt uzate și depășite, unele instalații având peste 40 de ani, astfel posibilitatea de a obține credite preferențiale pentru investițiile în infrastructură ar contribui la dezvoltarea durabilă a industriei Republicii Moldova.

Ședința de la Ministerul Economiei a avut loc în vederea identificării surselor de dezvoltare a industriei naționale și a susținerii proiectelor în acest domeniu, vineri, 13 martie. La ședință au participat reprezentanți din cadrul Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare.