Ştiri

Inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Moldova în or. Kassel, Germania, misiune ce va da tonul de consolidare a relațiilor comercial-economice dintre cele două state

În data de 13 septembrie a.c., sub egida Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în particular a domnului ministru Oleg ȚULEA, alături de E.S. Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală a Germaniei domnul Oleg SEREBRIAN și, deopotrivă, a ex-Secretarului de Stat Mark WEINMEISTER, a fost inaugurat consulatul onorific în or. Kassel, Germania. statului german, fiind la o răspântie de căi informaționale, comerciale, financiare etc.

Mai mult, la eveniment au luat parte Directorul General al Agenției pentru Promovare  Economică a regiunei Kassel, dl. Kai Lorenz WITTROCK, primarul orașului Wolfhagen, dl. Reinhard SCHAAKE și Administratorul principal al Zonei Economice Libere “Bălți”, domnul Marin CIOBANU, personalitate cu cunoștințe vaste a lumii germane, în special pe dimensiunea corporativ-economică.

În calitate de Consul onorific s-a acceptat și convenit numirea de comun acord a avocatului Christopher POSCH, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul mediatic și imobiliar. Astfel, misiunea plenară a Consulatului onorific al Republicii Moldova în or. Kassel are nobilul obiectiv de a contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre Landul Hessen și Republica Moldova, în particular în domeniul economic, comercial şi cultural, precum şi de a oferi asistenţă informațională, în caz de necessitate, cetăţenilor Republicii Moldova din regiunea dată.

Orașul Kassel este, practic, localizat în centrul geografic al Germaniei, fiind parte a unității administrativ-teritoriale a Landului Hessen, unul din cele mai prospere landuri germane din punct de vedere economic, fapt care are un PIB de cca 300 miliarde Euro (de 30 ori mai mare ca cel al Moldovei), având o populație de 6,3 milioane locuitori (dublă față de cea a Republicii Moldova).

Respectiv, s-a convenit cu partea germană că până la finele anului curent să se organizeze vizita unei delegații economice din Kassel în Republica Moldova. Totodată, s-a demarat procedura de înfrățire a orașului Wolfhagen cu orașul Anenii Noi din țara noastră, fapt ce ar permite de o manieră mai lejeră accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea regională și locală.

De asemenea, pe durata evenimentului s-a discutat despre oportunitățile de lucru în cadrul ZEL-urilor din Republica Moldova, competitivitatea și eficiența forței de muncă, despre implementarea învățământul dual în instituțiile din țară, precum și despre acordurile bilateral-economice pe care le are Republica Moldova cu statele membre UE și țările CSI.