Ştiri

Mesajul administratorului principal al ZEL „Bălți”, dl Marin Ciobanu, adresat cu ocazia împlinirii a 8 ani de activitate.

Stimați prieteni!

În luna martie 2010, cu 8 ani în urmă, am reușit să creăm și să lansăm activitatea Zonei Economice Libere „Bălți”. Pe parcursul celor 8 ani de activitate ZEL „Bălți” a cunoscut o dezvoltare continuă și dinamică, marcată de realizarea unor proiecte de importanță strategică pentru țară. Acest lucru a fost posibil atât grație eforturilor depuse, cât și datorită depășirii, de multe ori, a stereotipurilor existente. Prin exemple proprii și rezultate am demonstrat că Moldova poate fi o locație atractivă pentru Corporațiile Transnaționale, cu proiecte investiționale de zeci de milioane USD. Pentru aceasta, este important să înțelegem așteptările și necesitățile investitorilor, dar și să depunem toate eforturile pentru a corespunde și depăși aceste așteptări. Urmând o astfel de strategie, am reușit să atragem până în prezent în Moldova investiții de peste 160 milioane USD și să creăm peste 6 mii locuri de muncă directe. Cel mai important este, însă, că ZEL „Bălți” continuă să se dezvolte, potențialul său nefiind încă pe deplin valorificat.

În pofida faptului că ZEL „Bălți” este cea mai „tânără” dintre cele 7 zone economice libere din Moldova, aceasta se dezvoltă cel mai dinamic. În același timp, ZEL „Bălți” poate fi considerată un model de referință pentru celelalte structuri similare, care și-a îndreptățit pe deplin scopul pentru care a fost creată. În 8 ani de activitate, ZEL „Bălți” a reușit să devină un centru de revitalizare industrială și dezvoltare regională. ZEL „Bălți” administrează în prezent 11 subzone, amplasate în 5 raioane cuprinzând toate cele 3 regiuni de dezvoltare efective ale țării.

Depunem, în continuare, eforturi sporite pentru relansarea potențialului industrial al țării, trasându-ne și alte scopuri ambițioase. Aceste eforturi se materializează în rezultate și proiecte noi de succes. În anul curent, au fost puse bazele unor noi proiecte de anvergură în cadrul ZEL „Bălți” cu investiții de peste 110 milioane USD, care vor rezulta în alte peste 8 mii locuri noi de muncă. Iar acestea vor genera, la rândul lor, alte 16 mii locuri de muncă indirecte în afara teritoriului zonei libere.

Sunt convins că experiența pozitivă acumulată ca rezultat al muncii echipei ZEL „Bălți” va putea sta la temelia unei noi pagini în dezvoltarea industrială și economică a țării per ansamblu.

Cu stimă, Marin Ciobanu
Administrator principal