Ştiri

Forumul de afaceri moldo-ceh – oportunitate de dezvoltare a climatului investițional

Astăzi, 9 mai curent, la Praga , s-a desfășurat  forul de afaceri bilateral Moldo-Ceh, în cadrul căreia au participat peste 80 de antreprenori din ambele țări. Prezentă la eveniment, administrația Zonei Economice Libere „Bălți”, a relatat, în cadrul întîlnirilor B2B, oportunitățile investiționale  oferite de economia autohtonă  precum și istoriile de succes a întreprinderilor străine – rezidente în Zona Economică Liberă „Bălți”. În context, s-au discutat avantajele oferite de  ZEL-uri, parcuri industriale, precum și reformele pro-business  în vederea  stabilizării economiei naționale și atragerii investițiilor străine. 

Șeful Executivului de la Chișinău,  s-a arătat convins că Forumul de afaceri  moldo-ceh va asigura trecerea de la contacte la contracte concrete: „Vom depune toate eforturile pentru a asigura un nivel înalt de colaborare dintre statele noastre, prin comunicare și o interacțiune regulată, în avantajul cercurilor de afaceri din Moldova și Cehia”, a spus prim-ministrul Pavel Filip, participant și el la eveniment.

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a remarcat, la rândul său, ascensiunea relaţiilor moldo-cehe atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel economic: „Republica Moldova este o ţară care doreşte să modernizeze economia şi infrastructura, iar noi suntem deschişi pentru schimb de experienţă, dar şi asistenţă tehnică exprimată prin proiecte concrete”.

La final, părțile au semnat un Memorandum de Înţelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice şi alte sectoare conexe.