Ştiri

Vizita Administratorului ZEL ”BĂLȚI” în Miami, SUA

    În perioada 24 – 26 ianuarie 2012, de către Administratorul Zonei Economice Libere ”BĂLȚI”, a fost realizată o vizită de afaceri în Miami, SUA, în cadrul evenimentului ”Oportunitățile de afaceri în Republica Moldova: Prezentare de țară” organizat de către Camera de Comerț Moldo-Americană și Ambasada Republicii Moldova în SUA.

Scopul vizitei a fost:

1) prezentarea oportunităților de afaceri în Republica Moldova;

2) prezentarea oportunităților investiționale în  cadrul ZEL ”BĂLȚI”;

3) realizarea unor întruniri bileterale cu administrația cîtorva companii mari din Miami-Dade County.

    Astfel, în prima parte a zilei de 25 ianuarie, a avut loc întrunirea bilaterală cu Viceprimarul Miami-Dade County, dl. Jack OSTERHOLT. Printre întrebările discutate a fost și posibilitatea planificării unei delegații a oamenilor de afaceri din Miami-Dade County în ZEL ”BĂLȚI.

    În cea de-a doua parte a zilei au avut loc întruniri biletarale cu dl. Ernesto RODRIGUEZ, conducătorul departamentului transportului aerian al Miami-Dade County și dl. Eric OLAFSON, managerul interguvernamental pe dezvoltarea transportului de mărfuri prin Portul Miami. Tot în cadrul acestor întruniri au avut loc vizite de documntare în Aeroportul Internațional Miami și Portul Miami.  

    În data de 26 ianuarie au fost realizate întruniri bilaterale cu dl. Arcelio V. GERARDO, directorul ”FTZ World Services” LLC (www.ftzworld.com), operatorul exclusiv al Zonei Libere MIAMI și dl. Jorge SUAREZ, directorul ”CARGO Ventures” (www.cargoventures.com), coordonatorul pentru dezvoltarea infrastructurii logistice a Zonei Libere MIAMI.

    Participanții la întruniri au rămas surprinși de oportunitățile investiționale prezentate și au manifestat disponibilitatea de a realiza o vizită de lucru în cadrul ZEL ”BĂLȚI” în viitorul apropiat, pentru a oferi suport logistic și informațional pentru dezvoltarea acesteia. 

   

Notă:

Miami-Dade County este un conglomerat urban, care include  35 de municipii, cu o populaței totală de 2,5 milioane de locuitori, situat în partea de sud-est a peninsulei Florida. Valoarea comerțului extern anual constituie cca. 100 miliarde USD, situînd astfel regiunea pe locul 11 în SUA (www.miamidade.gov).

Zona Liberă Miami este un complex logistic pentru comerțul internațional liber, fondat în 1979 și ampalsat pe un teren de cca. 190 ha. În cadrul acestuia, sunt oferite spații de birou, depozitare și expoziționale pentru mărfuri din 70 de țăti. În serviciile logistice oferite, sunt antrenați cca. 1000 angajați, iar valoarea mărfurilor operate anual constituie cca. 1 miliard USD (www.miamifreezone.com).