Subzona nr. 3

La scurt timp după startarea proiectului investițional al companiiei Draexlmaier pe teritoriul subzonei nr.2 a devenit clar că în curînd spațiu disponibil pentru alte proiecte investiționale nu va mai fi disponibil, de aceea administrația ZEL „Bălți” a înaintat inițiativa creării unei noi platforme pentru atragerea investițiilor. Astfel, la data de 24 septembrie 2010, a fost creată subzona nr.3 cu o suprafață totală de 110 ha, teren public, amplasată în mun. Bălți pe teritoriul fostului aeroport. Suprafața totală a subzonei nr.3 este de 136 ha, dintre care 110 ha destinate proiectelor investiționale în regim de zonă liberă, restul teritoriului fiind destinat pentru crearea infrastructurii sociale necesare aferentă proiectelor industriale, precum parcare, hotel și restaurant, centru expozițional, business-centru.

Subzona nr.3 a fost creată cu scopul atragerii proiectelor investiționale de tip „greenfield”, dar în lipsa infrastructurii tehnice necesare, teritoriul respectiv părea extrem de neatractiv pentru investitori, care preferă să meargă spre zone care oferă condiţii mai bune în acest sens, sau în alte ţări cu infrastructură utilitară mai avansată. Astfel că pe parcursul a 5 ani de zile, administrația ZEL „Bălți” a lucrat asiduu în direcția dezvoltării rețelei de utilități necesare întru sporirea atractivității investiționale a subzonei.

Rezidenți

În rezultatul eforturilor și a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii realizate de administrația ZEL ”Bălți”, subzona nr.3 a devenit una dintre cele mai mari platforme industriale din țară, dotată cu toată infrastructura tehnică necesară. Acest fapt a contribuit la atragerea investițiilor de tip „greenfield”, și deja câteva companii și-au exprimat intenția de a investi pe teritoriul subzonei nr.3 din mun. Bălți și anume:

  1. Proiectul de extindere a capacității de producere a concernului austriac Gebauer&Griller prin construcția celei de a doua fabrici în ZEL ”Bălți”. Este important faptul că subzona respectivă îşi începe activitatea pe baza unei întreprinderi care activează deja cu succes în zonă. În primul rând, acest lucru simplifică mult procesul de organizare a subzonei şi reduce cheltuielile de lansare a activităţii în cadrul acesteia. În al doilea rând, aceasta stimulează activitatea de mai departe a zonei: contribuţiile rezidenţilor vor fi direcționate la dezvoltarea infrastructurii şi finanţarea sub-proiectelor, implementate în cadrul zonei. Iar prezenţa unor investitori strategici facilitează atragerea altor investitori importanţi în zonă, în primul rând din partea altor companii cu care acestea activează în cooperare
  2. Proiectul de construcția a unei fabrici de uscare și ambalare a prunelor, cu extindere ulterioară pe producția ambalajului specializat, proiect în discuții cu un potențial investitor autohton. Proiectu prevede dezvoltarea complexului pe un teren cu suprafața de cca. 1 ha.
  3. Construcția pe un teren cu suprafața de cca. 1 ha a unei fabrici de producere a încălțămintei specializate pentru dansatori, proiect în discuții cu un potențial investitor din Marea Britanie, lider la nivel mondial în domeniul dat.

Print Friendly, PDF & Email