Străşeni

STRĂŞENI

Mun. Strășeni este situat în Zona de Dezvoltare Centru a țării, la doar 23 km de mun. Chișinău, acesta fiind unul din argumentele forte în decizia de extindere a ZEL „Bălți” în or. Strășeni. Conștienți de faptul că firmele mari străine au nevoie de forță de muncă calificată, care în mare parte este pregătită de instituțiile de învățământ, concentrate în mun. Chișinău. Proximitatea de Capitală permite folosirea la maxim a resurselor și potențialului oferit de acesta.

Pe lângă acest avantaj, mun. Strășeni, datorită locației, mai beneficiază de:

  • Conexiune la toate rutele importante de transport și acces către toate zonele importante din punct de vedere logistic;
  • Acces direct la drumurile naţionale şi internaţionale, inclusiv drumul naţional Chişinău-Ungheni-Sculeni-frontiera cu România, automagistrala M14 Brest-Briceni-Chişinău, drumul internaţional Chişinău-Leuşeni;
  • Acces la calea ferată „Chişinău-Ungheni”.

Raionul Străşeni, are hotare comune cu raioanele: Călăraşi, Nisporeni, Hînceşti, Ialoveni, Criuleni şi Orhei. Raionul este compus din 39 localităţi dintre care: două oraşe, 25 comune şi 12 sate.

Populaţia raionului constituie 91,3 mii persoane. Municipiul Străşeni are o populaţie de cca 22 mii locuitori. Mai mult, în ultima perioadă, se atestă o tendinţă de creştere a populaţiei mun. Strășeni.

În Raionul Strășeni sunt peste 60 mii persoane apte de muncă. Astfel, se identifică un potenţial ridicat de forţă de muncă disponibilă, care poate fi valorificat prin atragerea investiților în regim de zonă economică liberă. Este important că, peste 20% din populaţia aptă de muncă sunt persoane cu studii superioare, preponderent din municipiul Străşeni, ceea ce reprezintă un avantaj în negocierile cu corporațiile transnaționale ce se află în proces de identificare a unor noi locații de producere.