News

Condițiile preferențiale pentru investitori oferite de Zonele Economice Libere prezentate la Comrat

6 noiembrie, Chișinău – Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii, a prezentat în cadrul Forumului internațional ”Invest Găgăuzia”, desfășurat pe 4 noiembrie curent la Comrat, condițiile preferențiale pentru investitori, oportunitățile investiționale și climatul de afaceri oferite de Zonele Economice Libere (ZEL) și Parcurile Industriale companiilor autohtone și străine pentru dezvoltarea și lansarea unei afaceri în Republica Moldova și regiunile ei.

Creșterea economică a Republicii Moldova și a regiunilor acesteia poate fi realizată prin atragerea investițiilor, asigurarea protecției investițiilor și oferirea unui climat de afaceri atractiv cu o serie de facilități pentru potențialii investitori, precum și sporirea competitivității producătorilor autohtoni și promovare exporturilor, toate fiind prioritățile Guvernului pentru dezvoltarea economiei naționale și siguranței în afaceri, a menționat viceministrul Economiei și Infrastructurii.

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a permis crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre UE și Moldova, ceea ce a facilitat adoptarea mai multor legi privind reglementarea comerțului exterior, concurenței, protecției drepturilor de proprietate industrială, precum și ajustarea normativelor legislative cu cadrul juridic internațional, în special cu Uniunea Europeană (UE), prin asumarea angajamentelor DCFTA, parte a Acordului RM-UE. Aceasta a permis liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii, libera circulație a forței de muncă, reducerea impozitelor, reducerea barierelor tehnice și netarifare. De asemenea, Moldova are în prezent acorduri de liber schimb cu țările CSI, cu Turcia, care deschid noi oportunități și perspective pentru companiile care operează pe piața din Moldova. Din anul 2007, Republica Moldova este membră a CEFTA, ceea ce facilitează liberalizarea comerțului agricol cu ​​statele membre. De asemenea, recent au fost lansate negocieri privind semnarea Acordului de liber schimb cu China. Astfel, toate aceste acorduri de liber schimb oferă companiilor care operează în Moldova acces pe piețele UE, CEFTA și CSI, ceea ce reprezintă aproximativ 900 de milioane de potențiali consumatori.

Prezentând condițiile preferențiale oferite de Zonele Economice Libere pentru rezidenții celor 7 ZEL-uri printre care la Vulcănești și în subzonele de la Comrat și Ceadâr-Lunga, Vitalie Iurcu a menționat că toate mărfurile importate sau exportate din zonele economice libere sunt scutite de taxe vamale, accize și se aplică o rată zero a taxei pe valoarea adăugată. De asemenea, impozitul pe venitul constituie 50 la sută din rata stabilită în Republica Moldova, iar companiile cu investiții de 1 milion de dolari sunt scutite de impozitul pe venit timp de 3 ani și timp de 5 ani pentru investițiile de circa 5 milioane de dolari SUA, precum și alte facilități.

O altă platformă industrială cu o serie de oportunități este Parcul Industrial, care permite posibilitatea de a schimba gratuit destinația terenurilor agricole, dreptul de a privatiza terenul de stat pentru construcție la preț normativ, alocarea gratuită a bunurilor publice pentru a crea parcuri la discreția proprietarului și reducerea taxei anuale de închiriere sau a chiriei pană la 70 la sută.

În final, Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii a estimat că aceste și alte facilități oferite mediului de afaceri creează un climat atractiv, sigur și favorabil pentru dezvoltarea activității investițională, realizarea unor noi proiecte competitive, noi oportunități, ce duc la creșterea volumului investițiilor, exportului, importului, și astfel, crearea unui număr mare de noi locuri de muncă și în rezultatul acestor performanțe economice o dezvoltare durabilă a țării.

sursa: mec.gov.md